torsdag 13 augusti 2009

Bernard Hatté Rosé

I den lite kraftigare, rödfruktiga skolan tycker vi att Hattés Verzenay-rosé är en av de bästa i hela Champagne, kanske den bästa. Kvällens flaska inhandlades för drygt 2 år sedan och har alltså nu hunnit få lite flasklagring innanför västen.

Bernard Hatté Rosé har en vacker, mörk roséfärg med begynnande orangea mognadsinslag. Doften ger tranbär, hallon, rost, läder, kritmineral, söt blodgrape och en underbar försiktig mognadston av salmiak. När vi drack det här vinet för ett halvår sedan kunde man, utan att det störde, fortfarande känna lite hallongodistoner men de har nu helt och fullt lagrats bort.

I munnen är vinet nästan ännu mer imponerande med samma frukttoner som i doften, fräsch blodgrape, massor av mineral och en perfekt mousse. För Hatté, som alltid tillämpar väldigt låga uttag, är både koncentrationen och syran föredömligt höga. Men rent generellt är också fördelen, med den här typen av lite kraftigare roséer, att eftersmaken inte behöver förlita sig så mycket till hög syra eftersom även frukten bidrar med intensitet och persistens.

Det här är en otroligt bra rosé som dock måste lagras några år för att visa sin potential!

Inga kommentarer: