torsdag 20 augusti 2009

Produttori del Barbaresco Pora Riserva 2004

Pora är en kulle nordväst om den lilla byn Asili, en dryg kilometer söder om Barbaresco. Växtplatsen som bär kullens namn är 7 hektar stor och sträcker sig från den västra sluttningen, längs de allra bästa lägena i rak sydexponering och vidare mot sydöst där den gränsar till en annan fantastisk cru: Asili.

Pora har länge varit känd som en av de främst vingårdarna i Barbaresco och Cantina Sociale dei Produttori del Barbaresco, som är producentkooperativets fullständiga namn, har i över 60 år vinifierat nebbiolo härifrån separat. Men det var först 1967 som de beslöt sig för att buteljera en mono cru.

Nebbiolo från Pora ger viner som är Barbaresco-eleganta men samtidigt långlivade och tanninrika. Drickfönstret för kvällens vin är väl egentligen inte helt öppnat än men vi kan inte motstå att dra korken ändå.

I många länder är det fortfarande vanligt att det i mindre vinbyar finns ett kooperativ dit traktens vinodlare levererar sin skörd. De får betalt utifrån mängden druvor de levererar och den enda "kvalitetssäkringen" är att priset justeras utifrån potentiell alkohol. Det säger sig självt att kvaliteten ofta blir lidande. Men Cantina dei Produttori är inte som andra kooperativ. De har ett starkt och tydligt kvalitetsfokus som lyser igenom i samtliga producerade viner. Deras vinmakande är traditionellt och kvällens vin fick ligga på skalen i 24 dagar och jästes vid 30°C. Därefter blev det 36 månader på slovenska 800-liters botti.

Produttori del Barbaresco Pora Riserva 2004 (375 kr) doftar oemotståndligt efter bara ett par timmar i karaffen. Doften är elegant och både blommig (viol) och kryddig. Faten bidrar med sågspån, bark och kakao och frukten handlar mest om körsbär. Det finns också tydliga inslag av tjära och earl grey, nästan som att det luktar tanniner.

I munnen upplever vi ett högklassigt, välbalanserat och väldigt tillgängligt vin. Frukten med söta körsbär och hallon har inga problem att stå upp mot tanninerna. Avslutningen är lite lakritsaktig med sandiga tanniner och en perfekt liten beska. We like!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt. Sitter på tåget och efter din beskrivning av vinet kan jag både dofta och smaka denna ljuva dryck.

Sågspån? - kanon!.

Men 375 kr. Var det värt dom pengarna?

Vinös sa...

Det doftade faktiskt sågspån, eller snarare nysågad planka. Färskt trä helt enkelt :)

375 kr är mkt pengar men det är också den bästa Barba vi druckit på länge. Solklart finns det dock mer prisvärda viner. För något år sedan drack vi exempelvis Giacosa Fratellis Basarin 2004 för dryga 2-hunkan och den var lite enklare men inte så att det motiverade en så stor prisskillnad.

Anonym sa...

Kul läsning. Vilken är den mest prisvärda barbarescon på systemet tycker du?
/Henke

Vinös sa...

Hej Henke!
Urvalet av Barbaresco på bolaget är uselt just nu. Vill man undvika de svagare årgångarna 2003 och 2005 är det ännu sämre. Den enda Barbarescon under 439 kr(!) är Luigi Voghera (199 kr) men den upplever vi som lite för sötaktig i stilen. Vårt råd är att avvakta och köpa när det kommer in Barbarescoviner tillfälligt!