onsdag 15 juli 2009

Launois Cuvée Reservée NV

Launois är en champagneproducent som ligger oss varmt om hjärtat. Deras Cuvée Reservée är nog den champagne vi druckit flest gånger.

Launois tornprydda vinmuseum/kontor/lagerlokal ligger perfekt intill D10:an i Mesnil, den sydligaste av Côte de Blancs grand cru-byar. Där har vi massor av gånger stannat till för att prova lite champagne och för att bunkra upp lådvis med Cuvée Reservée, deras årgångsvin och deras Special Club. Årgångschampagnen kostade sist vi var där 160 kr dvs nästan exakt halva priset mot systembolaget. En hel låda årgångschampagne kostar där alltså en tusing istället för två.

Vinmakaren Bernard gör en hel serie med årgångslösa cuvéer men Cuvée Reservée är den bästa tycker vi. En annan som kan vara kul att prova är deras Oeil de Perdrix som görs på 100% pinot noir. Ordagrant betyder det rapphöneöga och det är en mycket gammal term i området. Innan skumpamunken med stort M, Dom Pérignon, förfinade metoden att göra vitt vin från röda druvor fick vinerna en svag rosa nyans som tydligen påminner om ögonvitan på rapphöns.

Launois äger drygt 20 hektar i Mesnil, Avize och Cramant, vilket såklart är en av faktorerna bakom deras höga kvalitet. De är också medlemmar i Club Trésors de Champagne som innan 1999 gick under namnet Club de Viticulteur de Champagne. De 25 medlemmarna i denna sammanslutning har enats om ett antal mycket höga regler och förhållningssätt för sitt vinmakande. De ger också ut varsin cuvée Special Club som ska representera det bästa som odlaren kan åstadkomma. I Launois fall innebär det att man tar chardonnay från topplägena Les Chétillons i Mesnil (där även Pierre Peters äger mark) och Les Justices i Cramant.

Special Club-vinerna kommer ofta från en enskild växtplats med riktigt gamla stockar och vinerna får sedan ligga länge på sin jästfällning. En odlares svar på de stora husens prestigecuvéer helt enkelt. Fast den nuvarande presidenten i Club Trésors, Didier Gimonnet i premier cru-byn Cuis, vill helst inte beskriva det hela på det viset utan skriver på klubbens hemsida:

Nos Cuvées “Spécial Club” ne cherchent pas à imiter celles des grands noms. Elles osent affirmer leur identité... Ce sont des cuvées qui reflètent l’esprit de nos familles, de nos terroirs, de nos passions.

Fritt översatt betyder det "Våra Special Club-cuvéer är inte ett försök att härma de stora namnen. De har en helt egen identitet... De återspeglar andan i våra familjer, vår terroir och vår passion.". Inte ett rapphönsöga är torrt :)

Nåväl, ikväll dricker vi alltså inte Special Club utan Cuvée Reservée. En blanc de blancs gjord uteslutande på grand cru-chardonnay. Vår flaska köptes på plats sommaren 2007 och har således 2 års extra flasklagring.

Launois Cuvée Reservée NV har en väldigt ljus färg med livlig fin mousse. Doften är mogen och antyder att flaskan knappast var nydegorgerad när vi köpte den. Som vanligt är den mineralstinn och mjuk med gula plommon, citronfromage, mandarin och en lite försiktig saffranston. Alla ungdomliga päronaromer har försvunnit och ersatts av en ljuvligt mild ton av smörkola som vi faktiskt associerar till Clos du Mesnil...

I munnen blir vi dock lite besvikna. Syran är låg, något som vi inte upplevt tidigare i någon Launois-champagne. Kanske har vi lagrat denna flaska för länge? Smaken är dock god med plommon, mango och mineral men utan syra tappas fräschören och det är svårt för vinet att göra sig självt rättvisa. Vårt betyg på den här enskilda flaskan skulle inte bli 86 poäng men vi vet att vinet brukar leverera så mycket bättre än såhär!

Inga kommentarer: