söndag 5 juli 2009

Henriot Millésimé 1996

Vi hade innan ikväll druckit Henriot vid tre tillfällen under 2009. Först ut var en sendegorgerad 95:a i januari, i juni drack vi en Cuvée des Enchanteleurs 1995 och för någon vecka sedan deras rosé. Samtliga dessa imponerade stort på oss, speciellt de två förstnämnda.

Ikväll har turen kommit till Millésimé 1996 som vi tänkte testa mest för att få en referens var den befinner sig mognadsmässigt. All business and no pleasure således :)

Precis som för Millésimé 1995 är innehållet 52% pinot noir och resten chardonnay. Men 96:an har enligt baksideetiketten fått 7 år på jästen jämfört med "over ten years" för 95:an. Detta innebär att det är tre faktorer som borde göra att kvällens flaska är mindre utvecklad än 95:an:
  • Den är ett år yngre
  • 1995 är en årgång som mognar snabbare än 1996
  • En champagne som fått över 10 år sur lie mognar snabbare än en som fått 7 år

Vi får väl se hur det känns i glasen, let's pop and pour.

Henriot Millésimé 1996 doftar väldigt autolytiskt och det är mer åt jäst än åt rostat bröd. Doften är mycket ung för ett 13 år gammalt vin. Precis som i Krug 1996 finns det i denna nyblivna tonåring fortfarande purunga inslag som vi förknippar med champagner som bara har några år på nacken. Det är dock inga enkla päronsplitt-aromer utan mer åt krispiga krusbär.

Vi hittar också gula äpplen som tillsammans med den autolytiska karaktären och en liten skvätt kanel ger äppelpajskänsla. Det finns också en hel del mineral och intrycket är precis som med 95:an att chardonnayn har gjort ett mycket större avtryck i vinet än brorsan pinot. Kan det vara att de använder bättre chardonnayviner vilket gör att pinot noir-komponenten hamnar lite i bakgrunden?

Smaken är ung och ren med krusbär, grapefrukt, jäst och mineral. Vi tror, men kan inte lova, att om 3-4 år kommer en underbar ton av tropisk frukt växa fram och göra det här vinet ännu bättre. Vinet har rent generellt allt som behövs för att de kommande 10 årens lagring ska göra det gott - koncentration, klass och syra.

I dagsläget levererar det dock inte fullt lika bra som den sendeggade 95:an som vi gav 94 poäng och vårt betyg för kvällens flaska ska som alltid ses som en potentialpoäng. Till er som handlat - spar minst några år!

5 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Uppskattar verkligen alla era inlägg kring Champagne! Lärorikt för en som inte är i närheten av er kunskap om drycken!

Fortsätt dricka massor av mousse :-)

/Niklas J

Finare Vinare sa...

Riktigt kul att läsa. Era intryck ger bilden av ett yngre vin än det vi smakade - kanske för att vi drack Pierre Peters goda Extra Brut samma kväll - men vi tänkte också att syrorna var i mjukaste laget för tio extra år. Det känns ju hoppfullt att spara ett par flaskor och få något bättre om ett par år. Vi litar på er...

Ha det skönt med bubblorna!

E sa...

Kul! Då får den ligga i källaren ett tag till. Tack för ambitiöst bubbeldrickande.
/Erik

Vinös sa...

Niklas: Tack för uppmuntran och kul att du gillar läsningen. Vi lovar att vi ska fortsätta dricka mycket skumpa :)

Finare Vinare: När vi provat ett vin brukar vi googla på det för att ta reda på andras synpunkter. Gör man det i förväg blir man alltför påverkad. Er blogg är en av de sajter vi oftast läser efteråt och normalt sett tycker vi rätt lika. Men just den här gången verkar vi inte varit lika överens.

Ha en toppensommar med mycket bloggande ni också!

E: Tack själv, hoppas den smakar när det väl blir dags att öppna.

Red Scream sa...

Kul läsning! Ska nog bli lite fokus på champagne i sommar.