lördag 4 juli 2009

Jaboulet-Vercherre Vosne-Romanée 1978

Henry Jaboulet grundade detta Beaune-baserade vinhus 1884 och idag bedriver man både negociantverksamhet och tillverkning av vin från egna vingårdar. Deras Vosne-Romanée är gjord på köpta druvor från vingårdar som sträcker sig österut från byn hela vägen fram till RN74. Samtliga Vosne-Romanées premier och grand cru-lägen ligger mer gynnsamt i sluttningarna väster om byn. Där ligger exempelvis inte helt okända La Tâche och La Romanée Conti. Ska tydligen vara bra skit säger de som provat.

Jaboulet-Vercherre Vosne-Romanée 1978 doftar initialt grispissig gödselstack och vi slår den därför på karaff. Efter 30 minuter är stickigheten borta och doften har nu istället övergått till en mer behaglig stallighet och ganska mycket läder. Vinet har i övrigt en intressant doft med kryddor, mint och mineral. Frukten kan bäst beskrivas som hallonsoda, en torr lite artificiell doft som faktiskt är riktigt trevlig.

I munnen har vinet trots sina 31 år på nacken bra stuns. Pinotkryddor, stall, murket trä och mogna skogshallon som berövats sin sötma. Finishen är förvånansvärt lång och intensiv.

Vi trodde kanske att det är vinet skulle vara mer intressant än gott men fick glädjande nog fel i den tron. Det är inga som helst problem att dricka upp flaskan och njuta i varje klunk. Men det är kanske inget vin som vi rekommenderar till den ovane vindrickaren eller zin-fantasten...

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Oj vad spännande! Bourgogne är underskattat som lagringsvin och dricks tyvärr allt för tidigt.

Får man fråga vart inköpt?

Vinös sa...

Vi köpte den på nätet på en sajt som heter gawron.de. Kostade knappt 40 euro tror jag.