fredag 31 juli 2009

Château Pibran 2006


Efter att ha läst Frankofilens underbara inlägg om Château Pontet-Canet hade vi ett enormt sug efter Pauillac. Och eftersom Ch Pibran 2006 var det enda médocvinet vi hade i lägenheten var det inte mycket att välja på, bara att korka upp och slå på karaff. Passade ganska bra eftersom de två slotten är grannar.

Vi blev galet imponerade av Pibran 2005 (93 poäng) som vi drack i oktober förra året för att fira den bärgade skörden av bordeauxprimörer. Rent generellt så har det ända sedan det franska försäkringsbolaget AXA Millésimes förvärvade slottet på 80-talet varit bra att köpa Pibran i starka årgångar eftersom de konsekvent överlevererar då för att under vanliga årgångar falla tillbaka i ledet. Med andra ord är kvalitetsskillnaden mellan olika årgångar oftast större hos Pibran än hos andra médocslott.

Château Pibran 2006 doftar väldigt ungt och bärigt av främst mosade skogsbär och svarta vinbär. Faten kommer med kraft och doftar ceder, blyertspenna och sådana där ljusa toner som bara finns i vin när de nyligen lämnat sina ekfat och som doftmässigt ligger någonstans mellan sågspån och havremjöl. Det finns också en ungdomlig ton av blåbärsyoghurt som faktiskt är ganska trevlig. Om vi jämför med 2005:an är det här en gnutta mörkare och mer traditionellt i stilen.

I munnen är det slankt och välbalanserat men vi saknar den där sorbetsöta ultrafräscha frukten som vi fick i 05:an. Smaken är inte heller lika komplex och munkänslan mindre viskös. För att klättra över 90-strecket skulle det här vinet behöva lite mer koncentration och stuns. Längden är något kortare än förra året men det är dock inte svårt att njuta för fulla (Riedel-)muggar av det här vinet redan idag, speciellt inte med lite fet mat som tanninlindrande ackompanjemang.

3 kommentarer:

Björn sa...

Jag kan inte påstå att jag var fullt så positiv till Pibran -06. Jag tyckte att den gjorde en slät figur och inte bjöd på något extra över huvudtaget. La Tour de By -04 för drygt halva pengen levererar betydligt mer av typisk kraft à la vänstra stranden i min mening. Ett korrekt vin trots allt men det blir minst ett par pinnar mindre i min bok och jag är glad att jag inte köpte fler flaskor.

Vinös sa...

Hej Björn!
Vår poäng är alltid en "potentialpoäng" och vi tror att Pibran -06 kommer leverera som allra bäst om kanske 5-6 år. Även om koncentrationen var lite klen finns det tillräckligt med hull för att den ska utvecklas i källaren.

Att Tour de By -04 skulle vara bättre än Pibran -06 håller vi inte alls med om men smaken är som bekant olika :)

Björn sa...

Nu blev det nog ett litet missförstånd. Jag menade inte alls att TdB aspirerar på att vara ett bättre vin, dock att det levererar mer av Medoc (idag). Jag tyckte att Pibran gjorde en slät figur i det sammanhanget som jämförelse.

Dock är givetvis smaken olika och jag kan förstå att man kan tilltalas av vinet. Jag har dock svårt att se en framtid för detta vin som skulle tilltala mig.