måndag 20 juli 2009

Château Larose-Trintaudon 1982

En av storheterna med bordeauxviner är deras förmåga att vinna på riktigt lång lagring. Givetvis är det en smaksak när man tycker att ett vin är på sin topp men även enklare bordeauxer från goda årgångar klarar faktiskt med lätthet 20-30 år. Ikväll dricker vi ett vin som har 27 år på nacken och som visar sig vara vid god vigör utan ålderskrämpor.

Slottet Larose-Trintaudon är klassat som cru bourgeois (eller ska man säga var klassat nuförtiden?) och ligger i byn Saint-Laurent-Médoc, en knapp halvmil västerut från St Julien. Årgång 1982 var druvsammansättningen 60% CS, 30% Merlot och 10% CF. Nuförtiden har de ersatt de 10% cabernet franc med merlot. Vinet fick 1 år på fat varav 30% var nya.

Château Larose-Trintaudon 1982 doftar förruttnelse och avlopp direkt ur flaskan. Vi dekanterar den och låter den stå i karaffen en dryg timme. Färgen är ljust brunröd och helt transparent. Den har mindre pigment än en genomsnittlig nya världen-rosé.

Det är förbluffande hur doften kan förändras på bara en timme i friska luften. När vi häller upp vinet ur karaffen har avloppstonerna försvunnit och ersatts av en mogen men helt ren cabernet-doft. Det kommer istället en fatig doft av milt rostat kaffe, fikon, blyertspenna och kanske lite dammiga gardiner.

Munkänslan är balanserad, mjuk och väldigt lätt. Smaken är moget söt med blåbär, torkade fikon, plommon, svamp och kaffe. Avslutning är visserligen lite kort men helt underbar med mogna tanniner, lite söt frukt och en uppfriskande syra. Förbluffande gott!

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Hur länge höll den i glaset innan nedåtfärden startade? Tilltagande syror och så...

Vinös sa...

Den höll utan några som helst problem till den tog slut och det var kanske 3 timmar efter vi dragit korken. Man är ju alltid lite orolig att äldre viner ska kollapsa men den här gången var det inga problem!