lördag 26 september 2009

Rémi Jobard Clos du Cromin 2004

Vi gillar verkligen Rémi Jobards viner och deras fantastiska förmåga att utvecklas väl med lite lagring. Förra våren hade vi förmånen att få träffa honom personligen på Grappe för en provning av hans 2006:or. Det kan ni läsa mer om här.

Rémi Jobard Clos du Cromin 2004 doftar mer utvecklat än vi trott på förhand. Dessutom känns den något mer fatad än väntat. Rémis grundsyn på ekfat är ju att de ska ge oxygenation utan att i övrigt påverka vinet så mycket.

Som vanligt när Rémi stått bakom spakarna är det en mineralstinn, kritigt fräsch doft med lite vita blommor, melon, citron och vanilj. Mognadstonerna handlar mest om pomerans, margarin och rostade mandlar. Över alltihop svävar en oemotståndlig gråpäronton. Härligt!

I munnen slås vi först av viskositeten. Vinet känns gräddigt krämigt, nästan som en mogen blanc de blancs-champagne. Smaken är dock superfräsch med bra syra, mineral och citron. Koncentrationen är grym och i eftersmaken kommer en liten eldighet som understryker hur matkrävande det här vinet är. Och det påminner faktiskt mer om en mogen Chablis från Les Clos än en traditionell Meursult.

Inga kommentarer: