måndag 21 september 2009

Claude Val Blanc 2008

Äntligen har den här gamla favoriten kommit i ny årgång :)

Närå, vi ska laga spaghetti vongole och eftersom vi aldrig skulle drömma om att hälla vårt tilltänkta drickvin, Jobard Clos du Cromin 2004, i maten behöver vi något annat. Och då borde väl Claude Val kunna göra jobbet. Ni har säkert följt diskussionen på andra vinbloggar kring Kronstams anmärkningsvärda haussande av detta vin men vi har aldrig druckit det själva och tänkte därför att det vore skoj skapa oss en egen uppfattning.

Claude Val Blanc 2008 (56 kr) doftar enkelt men rent. Vi associerar direkt till billigare vit Bordeaux på colombard och sauvignon. Man får lite vaxig honungskaka, mineral och svartvinbärsblad. Det är faktiskt inte illa och betydligt bättre än många hårddesignade BiB-viner som vi tvingats smaka under sommaren.

I munnen är vinet milt och oförargligt. Ska man vara snäll kan man säga att det är välbalanserat eftersom ingenting sticker ut åt något håll. Inte heller är det sötfjäskigt och den behagliga tonen av svartvinbärsblad samsas bra med lite ungfruktiga päron.

Vår erfarenhet av viner i den här prisklassen är faktiskt väldigt liten men nog känns det som att man får ganska mycket för pengarna. Vinet är rent, välgjort och befriat från artificiella eller orena toner. Kronstam kanske inte var så fel ute ändå...

Inga kommentarer: