fredag 4 september 2009

Yann Chave Crozes Hermitage Le Rouvre 2007

Septembersläppet kändes lite anemiskt vilket också märktes i kön på Regeringsgatan. Vid halv tio var kön bara 20 m lång vilket är betydligt kortare än vanligt.

Vi köpte Sito Moresco, Spinettas Barbaresco Starderi, Cahors-vinet Un Jour, Boekenhoutskloof Cab och kvällens vin: en Crozes-Hermitage från den alltmer omtalade och hyllade vinmakaren Yann Chave.

Ni har säkert hört storyn förut. Yann pluggade ekonomi och började jobba på bank utan någon tanke att arbeta med vin. Men efter att ha provat att arbeta lite tillsammans med sin far blev Yann biten och 1996, när han blivit 26 år, ansvarade han för första gången för vinifieringen av familjens viner. Pappa Bernard fortsatte dock att sköta rankorna själv ända fram till 2001.

Yann vinifierar ganska traditionellt med total avstjälkning, naturlig jäst och alkoholjäsning vid 30-32°C. På slutet låter han dock temperaturen stiga lite för att extraheringen ska få en liten extra boost. Under macereringen undviker han helst pigeage för att inte laka ur några aggresiva tanniner. Istället tillämpar han överpumpning av musten. Generellt sett är Yann ganska försiktig med fatlagring och vill inte att eken ska skymma frukten.

Yann Chave Crozes Hermitage Le Rouvre 2007 ger direkt ur flaskan en första sniff som är förförisk - det doftar högklassig, ung och bärig syrah. Förväntningarna dras upp rejält och kanske är det delvis därför som vi blir lite besvikna efter att vinet fått en timme i karaff. Det som stör är en lite vaniljsöt överton som påminner om gammal smält vaniljglass. Vi kyler därför vinet ner till ca 16°C och det gör tricket. De översöta tonerna försvinner och fram kommer ung frukt i form av svarta vinbär och björnbär, massor av örter (kanelstång, timjan och mejram) och rökigt lättstekt bacon.

I munnen är det bra schwung och balansen är prickfri. Den unga syrah-frukten får rejält med utrymme och det märks att Yann skördar sent i den fenoliska mognadens namn. Man kan garanterat lagra det här vinet flera år med positivt utfall men det är riktigt trevligt att dricka redan nu.

I Sverige är ju Graillot den okrönte konungen av Crozes-Hermitage men vi tycker att Yann Chave levererar betydligt bättre. Den här "Crozesen" är renare och klassigare än allt vi druckit från Graillot.

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Som landsortsbo har jag ännu inte fått min ranson utan jag får bärga mig tills på måndag. Tack för rapoorten. Det låter precis så bra som jag hoppats.

Anonym sa...

Fantastisk rapport. Nu kan jag lugnt låta mina flaskor från veckans släpp vila en stund innan det är dags. Eller så klarar jag inte att hålla mig efter Er rapport. Känner igen Er beskrivning av vinet från tidigare årgångar. Ett riktigt bra vin helt enkelt.

Dessutom en grymt fin bild med korken i flaskan!

Vinös sa...

Tack Ingvar och VVE! Det är definitivt ett bra vin och kul med en producent som vågar låta frukten spela förstafiolen utan för mycket ek. Annars är det ju många i norra Rhône som fatar rätt hårt nuförtiden...

Rhônarna-Micke sa...

Kul läsning, avslutar just samma vin "as we write".
Vår flaska doftade inte förföriskt utan var till en början påtagligt knuten. Däremot så hände det positiva saker efter en dryg timme.
Bloggas ut inom kort, dock inte i dag :-)

Vinös sa...

Intressant! Vi ser fram emot er rapport :)