tisdag 22 september 2009

Vincent Paris Granit 30 Cornas 2007

Appellationen Cornas har alltid varit något av en udda fågel i Rhône-dalen. Tack vare sitt geografiska läge mognar exempelvis druvorna i Cornas ofta minst en vecka före Hermitage. Skillnaden i mesoklimat gör också att årgångstabeller för norra Rhône ska tas med en nypa salt när det gäller Cornas. Oftast är de nämligen främst framtagna utifrån förhållandena i Côte-Rôtie och Hermitage. Årgång 2007 verkar dock bli en bra årgång i hela norra rhônedalen.

Tyvärr finns det fortfarande gröna, glesa, spretiga och i värsta fall orena Cornas-viner som trots sin låga kvalitet även ligger högt i pris. Tänk busenkel chinon till Côte-Rôtie-pris typ. Men det finns såklart många bra viner från Cornas också. I stormästarna Auguste Clapes och Alain Voges fotspår kommer nu en hel radda med talangfulla vinmakare som levererar i nivå med de mer kända appellationerna i norra Rhône. Vincent Paris är en av dessa odlare.

Vincent Paris Granit 30 Cornas 2007 (249 kr) öppnar med en lyxig, elegant doft av krossad sten och lite saltlakrits. Frukten är välgjort ren och innehåller drag av björnbär, boysenbär och plommon. Det påminner faktiskt en hel del om högklassig ofatad barbera.

Även i munnen är den examplariskt ren och trots den unga frukten känns vinet välpolerat. Det är sällan man i sitt anteckningsblock plitar ner "sammetslen" när man dricker ung syrah men ikväll händer det :)

Syran är föredömligt hög men tanninerna är försiktiga. Vi upplever att det här vinet trots sin tilltagna prislapp bör drickas på den unga frukten - det är absolut inget långlagringsobjekt i våra munnar.

3 kommentarer:

Dansk i 08 sa...

Om ni inte har kollat finns mer om Vincent Paris på domainebrandis.dk, samme pris som på SB

Finare Vinare sa...

Fint med Cornas som passar dricka på frukten medan man väntar på sina Clape och Voge. Ska provas!

Kul att 30 och 60 står för graders lutning på vingårdarna. Jisses, kör de med säkerhetslinor i den senare? Priset verkar ok i sammanhanget ;-)

Vinös sa...

Tack Dansk i 08 för tipset!

F&V, vi ser fram emot att läsa era intryck! Köpte ni 60:an också? Vi plockade ner ett par av den men tänkte nog låta dem vila ett tag i källaren först...