Boekenhoutskloof Cabernet Sauvignon 2006 doftar ungt och elegant. Det är mer åt super tuscan än Bordeaux. Faten är redan integrerade och ger bara ett härligt doftinslag av rostade pinjenötter, havremjöl och kanske en aning vanilj, men inte så att det stör. Man känner av alkoholen (14,5%) litegrann och den gör att den unga cabernetfrukten får lite likörsötma.
I munnen känns den såklart ung men ändå välbalanserad. Frukten är relativt röd9aktig och inte lika nya världen-fläskig som 2004 och 2005. Den här årgången verkar handla mer om struktur och balans. Hela konstruktionen hålls dessutom uppe av en underbar syra som bådar väldigt gott inför framtiden. Avslutningen är intensiv och lång och allra sist stannar en mycket god smak av choklad och mosade hallon. Gott!
Om man ska hitta något att sätta upp på minuskontot så kan man kanske tycka att alkoholen spretar aningens litegrann och att man ibland förnimmar en lite metallisk smak. Men vi är överseende och tror att det här kommer att utvecklas till en riktig skönhet om en sisådär 10 år. Och då kanske våra 92 pinnar visar sig vara för snåla...
PS En som verkligen gillar det här vinet är Artberg DS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar