Igår var vi ett litet sällskap om 9 personer som fick fömånen att delta i en provning på Grappe ledd av Rémi Jobard himself tillsammans med Anna Wahlberg som importerar hans viner till Sverige.
Rémi gör ett mycket sympatiskt men lite lågmält intryck och berättade om sina viner med korta små inlägg på franska. Anna fyllde ut sina svenska översättningar med lite extra information här och där. För oss som fortfarande minns någon glosa från skolfranskan blev det en väldigt bra kombination.
Rémi har odlat helt ekologiskt sedan 2001 och kommer om några år även att få ange det på flaskorna. Årgång 2006 är den sista han tillverkat på fransk ek, från och med 2007 kommer han uteslutande att använda österrikisk ek eftersom han upplever att han med den kan åstadkomma oxygenation utan att få lika mycket ekighet. Och då ska man veta att hans viner idag knappast är några vaniljosande ekbomber.
Vi provade totalt 7 viner av årgång 2006 som samtliga kommer att lanseras på bolaget i augusti.
Rémi Jobard Bourgogne Blanc 2006 är gjord på druvor från fem små plättar som alla gränsar till AOC Meursault och kvaliteten är fantastisk. En mineraldriven chardonnayfrukt, päronsplitt, krispighet och massor av kritig mineral. Vi har aldrig druckit en bättre vit basbourgogne. För några veckor sedan blev vi på Rolfs kök bjudna på detta vin av årgång 2005 efter att vi först delat på en flaska av hans Les Genevrières 1er Cru 2002 och upplevde även i den konkurrensen att vinet är otroligt bra.
Rémi Jobard Sous la Velle 2006 har i likhet med alla Jobards Meursaulter fått 10% ny ek i 1 år. Den kommer att vara dubbelt så dyr (359 kr) som Bourgogne Blanc och är också bättre. Den ger ifrån sig än mer mineral, gråpäron och citrus är basbourgognen och har en ännu högre syra.
Rémi Jobard En Luraule 2006 blir ytterligare tre tior dyrare (386kr) och är mer utvecklad i doften. Men i munnen kommer den mycket höga syran och skär som en kniv. Salivkörtlarna i kinderna får jobba för högtryck och eftersmaken är mycket lång. Gott!
Rémi Jobard Les Chevalières 2006 är gjord på stockar planterade 1940. Varför Rémi inte vill skriva ut Viellies Vignes på etiketten får vi inte någon klarhet i. Doften är återigen mineraldriven med komplex chardonnayfrukt, päron, citrus och äppeljuicekoncentrat. Syran är underbart hög och eftersmaken klingar länge i munnen.
Rémi Jobard Le Poruzot Dessus 1er Cru 2006 kommer kosta 519 kr på systembolaget. Känns fortfarande väldigt ungt och lite knutet. Med risk för att bli tjatig finns återigen mycket mineral och krita i doften. I munnen kan man ana den stora och ännu oförlösta kapaciteten hos detta vin.
Rémi Jobard Les Genevrières 1er Cru 2006 är också ungt men känns kanske som snäppet sämre än föregående vin. Lite vulkat gummi kan skymtas i doften under all krita.
Rémi Jobard Les Charmes 1er Cru 2006 är sista vinet och kanske kvällens bästa. Mycket citrus i doften, päron, gröna äpplen och krita. Där finns också en svag nötighet eller rökighet. I munnen är det otroligt intensivt och återigen forsar saliven i kinderna. Vår gissning är att detta är vinet med störst lagringspotential.
Sammanfattningsvis var det en mycket trevlig och bra provning där Les Charmes och Les Chevalières kändes bäst. Eftersom 2006 inte är någon utpräglad lagringsårgång kommer vi satsa på att köpa Bourgogne Blanc och kanske någon enstaka Les Charmes på släppet i augusti.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar