lördag 10 maj 2008

La Spinetta Langhe Nebbiolo 2005

Systembolagets majsläpp var otroligt bra i år och innehöll bland annat ett flertal viner från popproducenten La Spinetta i Piemonte.

Vi handlade Barbaresco och Barbera och en låda Langhe Nebbiolo. Tidigare använde vissa producenter i Piemonte den beteckningen på nedklassad Barolo men idag betraktas det snarare som ett instegsvin för att locka konsumenter som vill kunna konsumera sina viner unga eller som inte vill lägga ut 300+kr för en Barolo. Ett bra exempel på detta fick vi sommaren 2005 höra av Anna Scavino som berättade att pappa Enrico skapat Paolo Scavinos Langhe Nebbiolo just för att kunna demonstrera och marknadsföra husstilen i en lite lägre prisklass.

Det här inlägget handlar dock om La Spinetta Langhe Nebbiolo 2005. Den har en mörk vacker färg och doftar Barolo i den moderna skolan. De medelhårt rostade faten håller sig faktiskt lite i bakgrunden och istället tävlar jordgubbssylt med mörka bär och kanske någon violton, om vår uppmärksamhet. Smaken är exklusiv och medelfyllig med söta, välgjorda tanniner, skogsbär och bra ryggrad. I likhet med många stora viner har Langhe Nebbiolo kombinationen av bra koncentration och fräschör; vinet är trots tanninkostymen på gränsen till saftigt men absolut inte syltigt. Det är ett mycket bra vin för de i sammanhanget försiktiga 225 kronorna.

Inga kommentarer: