måndag 26 maj 2008

Fonterutoli Chianti Classico 2006


De flesta bedömare tycks eniga om att 2006 verkar uppfylla sina löften om att bli ett riktigt bra år i hela Toscana, det bästa sedan 2001.

Familjen Mazzei är en pålitlig kvalitetsproducent utanför den lilla byn Castellina in Chinti norr om Siena. Deras tillhåll heter Castello di Fonterutoli (uttalas tvärtemot vad många tror med betoning på tredje stavelsen), en vacker samling stenbyggnader inbäddade i grönska. Där finns också ett provningsrum där de säljer sitt vin, tvålar och lite andra turistlockelser.

Fonterutoli Chianti Classico 2006 är ungt blåröd i färgen och har en högklassig, vacker doft av mörka körsbär, choklad och lagomrostade fat. De lite mörkare tonerna gör att tankarna nästan far åt Brunello snarare än typisk Chianti. Smaken är intensiv och modern med toner av körsbär, björnbär, salvia och chokladiga fat. En stram, ung och lite eldig avslutning fortsätter långt efter att vinet passerat ner i strupen tack vare underbara syror och en behaglig svag bitterhet. Det kostar 149 kr och är väldigt, väldigt mycket vin för pengarna.

Inga kommentarer: