Vi köpte det här vinet på plats i Châteauneuf sommaren 2004 och fick då veta att det var jäst och lagrat på nya fat och att det var gjort på 100% roussane. Men enligt Paul Autards hemsida ska det vara en mix av lika delar roussane, grenache blanc och clairette. Åtminstone den nuvarande årgången. Antingen har Autard ändrat vinets komposition eller också blev vi felinformerade - vi får försöka oss på en gissning själva.
Framförallt clairette, men även grenache blanc, är kända både för låg syra och hög alkoholhalt. Det borde vara en bra ledtråd eftersom ambitiös och lågavkastad roussane faktiskt har riktigt bra syra. Vi minns vinet som distinkt blommigt i sin ungdom och det pekar mot 100% roussane. Men isåfall borde den ungdomliga fräschören nu ha ersatts med lite nötiga aromer istället. Dags att prova!
Paul Autard Châteauneuf-du-Pape Blanc 2001 har en vacker gyllene färg. Det absolut tydligaste doftintrycket är hjortron men det finns även smör, mineral, fat, fänkål, engelsk marmelad och färska rosor. Dessutom gör sig en oxiderad ton påmind.
Hjortronen återkommer väldigt tydligt även i smaken. Trots att syran är låg och viskositeten hög undviker vinet att bli tungt. Det är helt torrt och komplexiteten är riktigt hög. Eftersmaken är både intensiv och lång och avrundas med en marmeladaktig bitterhet. Gott!
Druvmixen då? Vi tippar på att det nog trots allt är en tredruveblandning. Den lite oxiderade tonen i näsan pekar på clairette och syran borde varit högre i ett vin på bara rousanne, i alla fall i den här prisklassen (30 euro). Men vi är såklart långt ifrån säkra...
PS
På hemsidan står det även "fermentation in new bats". Undrar om det är något nytt biodynamiskt påfund :)
DS
1 kommentar:
"New bats" låter absolut som nå't biodynamiskt krafs. Vem skulle annars få för sig att använda fladdermöss? :-)
Skicka en kommentar