söndag 26 april 2009

Gatinois Brut Grand Cru

Gatinois är en av våra favoritproducenter när det gäller pinotdominerad champagne. Är man på jakt efter rödäpplig, drickvänlig och välgjord grand cru-champagne till ett bra pris (i alla fall om den köps på plats) är denna lilla familjeproducent i toppbyn Aÿ ett bra ställe att börja leta på.

Tidigare har Gatinois sålt halva sin skörd till grannen Bollinger men i takt med att efterfrågan har ökat på det egna märket har andelen sålda druvor minskat.

Brut Grand Cru är deras ingångscuvée och görs uteslutande av druvor från Aÿ, 90% pinot noir och 10% chardonnay. Kvällens flaska degorgerades våren 2006 och har således 3 års flaskmognad nu.


Gatinois Brut Grand Cru har en väldigt livlig mousse och doftar elegantare än många av pinot-champagnerna från de nordligare pinot-byarna. Det är mindre kött, rost och rök men mer röda äpplen och mineraler. Flasklagringen har också tagit fram en väldigt tydlig doft av apelsin och dessutom finns en svagt oxiderad ton som vi nog inte ens noterat om vi inte druckit det här vinet så många gånger tidigare.

I munnen är vinet runt men lite rustikt. Trots den höga kvaliteten så undar vi om inte lite andrapressning används också? Syran är riktigt bra och de röda mogna äpplena återkommer även i munnen liksom nypressade apelsiner och mineraler. Det är riktigt gott och ytterligare ett i raden av bevis för det fantastiska prisvärde som mindre producenter i Champagne kan leverera.

Inga kommentarer: