fredag 3 april 2009

Bollinger Special Cuvée vs Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Prestige

Ikväll blir det möte mellan två årgångslösa champagner, en kamp mellan pinotkraft och chardonnayelegans, mellan stort hus och liten odlare, mellan Vallée de la Marne och Côtes de Blancs. All right, dramaturgin är satt...

Bollingers ingångsskumpa Special Cuvée är en mix av 60% pinot noir, 25% chardonnay och 15% pinot meunier. 83% av druvorna är från grand cru eller premier cru-lägen. Dosagen är 10g/L, 12% av basvinerna jäses på gamla ekfat, resten på ståltank. Vinet får 3 år på sin jästfällning innan det degorgeras.

Diebolt-Vallois Prestige är 100% grand cru chardonnay från Cramant. Det får en något lägre dosage (6-8g/L) än Bollinger, genomgår malolaktisk jäsning och reservvinerna lagras några år på 400-liters ekliggare. I snitt ligger det 4 år på jästen innan det deggas. Kvällens flaska inhandlades sommaren 2005 och degorgerades samma vår. Den har alltså nu ganska precis 4 års flasklagring innaför västen.


Bollinger Special Cuvée doftar nydegorgerat och autolytiskt. Doften är pinotdominerad med röda äpplen och moussen är väldigt livlig. En ton av färsk ingefära skapar ett väldigt friskt intryck som ytterligare förstärks av gula plommon.

I munnen är intrycket mer utvecklat och den höga kvaliteten på basvinerna lyser igenom. Rödäpplig Aÿ-pinot, bröd, hasselnötter och citrus skapar en rik och balanserad smakprofil.

Det här är riktigt jäkla gott, om än i en lite strömlinjeformad och opportun stil.


Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Prestige har en helt annan inriktning i näsan. Mineral, vita blommor, gula mjöliga äpplen och mandel ger en doft med enorm fräschör. När det här vinet är nydegorgerat hittar vi ofta citrustoner som ligger nära citron. Nu, med lite flasklagring, drar de mer åt apelsinhållet.

Cramant-chardonnay från gamla stockar ger ofta upphov till en krämig, viskös munkänsla och det här vinet är inget undantag, det känns som lättvispad grädde i munnen. Smaken innehåller mandel, päron, apelsin och massor av renrasig mineral.


Vilket vin är bäst då? Det blir delvis en fråga om smakpreferenser. Bollinger levererar alltid hög drickbarhet och härlig pinot-äpplig rundhet. Diebolt står för elegans, renhet och friskhet. Trots att S är Bollinger-fantast lägger hos sin röst på Diebolt och jag måste nog hålla med...

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ooohh, Diebolt-Vallois alla gånger! BdB Prestige är underbart...

Vinös sa...

Prestigen är grym men vi var förvånade över hur väl Bolly klarade sig i konkurrensen, vi var nog mer beredda på en regelrätt överkörning :)