fredag 10 april 2009

Château Gaudin 1990

Ikväll plockar vi upp en av de äldsta bordeauxerna vi har i källaren, en enklare Pauillac från det magiska året 1990. Korken täcks av lite gråaktigt mögel men visar sig vara i mycket god kondition när vi drar den ur flaskan. Vinet får några timmar i karaffen och den initiala doften av våt jord vädras ur väldigt snabbt.

Château Gaudin 1990 har en lite försiktig men härligt fullmogen doft av indiska kryddor, nyplockade kantareller och svartvinbärsgelé. Den har den där speciella sniff-kvaliteten som vissa riktiga gamla viner har - när man sitter försjunken med näsan i glaset förnimmar man plötsligt något som sedan försvinner lika snabbt. Ikväll kretsar många av dessa förgängliga dofter runt kryddor och barrskog.

Syrorna är perfekt avvägda men tanninerna har smält undan helt. De hade kanske behövts för lite mer stadga i vinet. Smaken är såklart fullmogen även den och frukten är sådär perfekt slank och vinbärig som den ska vara i gamla médocviner. Eftersmaken är lång och alltigenom behaglig. Riktigt gott!

Inga kommentarer: