lördag 6 augusti 2011

Henriot Brut Millésimé 1996

Mystiken tätnar. Michel Jamais skrev i april om en övermogen Henriot -96 och jag kommenterade posten med att jag tror att de flaskor som såldes på bolaget initialt (och kostade 469 kr) var i prima skick. Men, att batch #2 (som kom 2010 och låg och en hundring högre i pris) bestod av flaskor som var varmlagrade som mognat alltför snabbt. Och att det alltså var sådana flaskor som Michel råkat ut för.

Igår öppnade vi en flaska från det ursprungliga partiet och den visade visserligen begynnande mognad men var långt mycket mindre utvecklad än de flaskor från batch #2 vi drack i våras.

Hur smakade det då? Jo tack bra. Kvittenmarmelad, tropisk frukt, gula äpplen och rostade nötter. I munnen bjuds simmig och krämig textur med bra syra och en elegant avslutning fylld med ännu mer gul tropisk frukt. Mums. Drick nu eller om 5 år.

3 kommentarer:

Gôut sa...

Den handfull flaskor jag har druckit bör alla ha kommit från batch #2 och de har stämmt väl överens med din beskrivning. Fin gul frukt, knivskarp mineral och en underbar syra.

Bouzy sa...

Batch 1 är ju ruskigt bra, vore kul att prova den andra också för att jämföra!

Vinös sa...

Jag misstänker att den är slut nu, du får satsa på 02:orna istället :)