onsdag 17 augusti 2011

Jacquesson Avize Grand Cru 1996

En mix av de tre sydostvända växtplatserna La Fosse, Némery och Champ Caïn. Den sistnämnda är en av Avize absolut främsta och ingår även i Jacquessons vanliga vintage. Och säljs, från och med årgång 2002, även som separat buteljering. Ålder på Grand Cru- chardonnaystockarna: 30-50 år. Fermentering på fat. Dosage 3.5 g = Extra Brut. Deggad i Q3 2006. Den som inte känner snålvattnet rinna efter sån här data är fanome död inombords...

Kombinationen BdB och fat är ovanligt lyckad i detta vin. Ibland kan den kombinationen bli lite spretig (tänk Bonnaire Boisé) men här bidrar faten med fyllighet och bredd, som en kompensation för avsaknaden av pinot.

Syran är inte jättehög trots monsterförutsättningarna i form av Avize och 1996. Anledningen till detta stavas såklart fullständig malolaktisk jäsning.

Den begynnande mognaden gör att associationer till Selosse mer oxidativa Avize-stil poppar upp. Det här vinet är enormt gott idag men kommer utan problem skänka njutning i minst 5 år till.

Inga kommentarer: