söndag 14 augusti 2011

Jean Pierre Gaussen Cuvée Longue Garde 2001

Vi gillar Bandol. Och ikväll dricker vi en av de topparna i distriktet, Gaussens prestigecuvée Longue Garde. Deras standardbandol brukar bestå av typ 70/30 mourvèdre/cinsault men Longue Garde är, beroende på årgång, 95-99% mourvèdre toppat med lite grenache från gamla stockar.

Färgen är vackert mörk och mourvèdretät. De första sniffarna känns faktiskt som mogen cab men sen hamnar vi direkt i Bandol i expressfart. Vi snackar mörk söt frukt, choklad, fatlagrat destillat, sous-bois, hö och nyriden hästsadel. Och överst i glaset, en svävande ton av mint. Avslutningen är exemplarisk med mineraler, bra syra och ursprungtypisk alkoholvärme.

Det här är riktigt, riktigt bra men håll temperaturen under uppsikt varma sommardagar. Vinet klarar inte rumstemperatur. Drick nu eller om 10 år.

Inga kommentarer: