söndag 21 augusti 2011

Louis Jadot Beaune Premier Cru 1999

Ni minns hysterin i våras när den kom, fullmogen premier cru-bourgogne till vrakpris. På Passagen slogs de sedvanliga munskänksnördarna med folk som tidigare aldrig varit på ett släpp (känns igen på de medhavda, utrivna Kronstam-recensionerna). Smockan hängde i luften. Några dagar senare promenerade vi in på passagen och köpte 4 flaskor utan att köa och trängas. Skönt att för en gångs skull få känna sig on top of things.

De tre första flaskorna vi köpte har varit riktigt bra och ikväll, till en gryta med lårfilé av majskyckling, morötter, svamp, lök och grädde, knäcker vi den sista kvarvarande buteljen.

Det gäller att tänka bort den låga prislappen när man dricker detta. Det är så långt från ett vanligt 150-kronorsplonk från Bourgogne man kan komma. Fin mognadskomplexitet med fat, blodapelsin, nypon, söta rotfrukter, läder och lite grönt te. I smaken märks mognaden betydligt mer än i doften men det är bara härligt.

Man får nog konstatera att uppståndelsen på marssläppet var befogad. De här vinet har gett oss en njutning som motiverar en mycket högre prislapp. Kan vi hoppas på en repris med exempelvis 2002:orna?

6 kommentarer:

Frankofilen sa...

Fortfarande lite sur på mig själv att jag missade det här vinet, men man kan inte få allt. Apropå mogen Jadot - har du som inbiten bourgogneskalle smakat deras 1997 Morey? Varje vi gång vi öppnar en flaska tycks det resultera i en påfyllningsbeställning...

Finare Vinare sa...

Visst var den god! Vi använde oss av samma strategi som du vid inhandlandet. Nice and easy does it.

Förklaringen till priset finns inte inuti flaskan, utan på utsidan. Maison Jadot hade en vattenskada i sitt lager och flaskorna fick etiketteras om. Därför står det inte Beaune Les Aigrots på etiketten utan Beaune Premier Cru. En SÅ drastisk prisnedsättning lär vi inte vara med om i första taget.

Men mer Morey -97 kan man fortfarande få...

Vinös sa...

Visst har vi har druckit deras Morey -97 och den var också alldeles för billig. Bara att tacka och ta emot.

I marssläppet kom även Clos Saint Jacques -01 som också levererade riktigt bra för priset. Jadot är verkligen en pålitlig producent och negociant.

F&V: Så det var en vattenskada vi hade att tacka för vår prisvärda bourgogne. Outgrundliga äro herrens vägar :)

Finare Vinare sa...

Vi öppnade tre flaskor CSJ -01 hos Munskänkarna samband med marssläppet men fann dem vara alltför framskridna (till skillnad från nämnda Beaune och Morey) Ni märkte inga sådana tendenser?

En CSJ SKA inte kosta 350 spänn, så någon rimlig anledning måste det ju finnas. De kan ju inte ha vattenskador hela tiden? ;-)

Vinös sa...

Den kostade väl nästan 400... :) Men visst, priset är oroväckande lågt för CSJ som brukar kosta Grand Cru.

Vi hade dock inga problem med någon av de två eller tre flaskor vi druckit hittills. Vid karaffering kommer visserligen en del toner av avlopp och våt papp men de vädras ur fint efter någon timme. I våra näsor fanns därefter verkligen inga störande inslag av övermognad eller liknande. Bara mogen och komplex topp-pinot!

Finare Vinare sa...

Låter bra. Troligen fick våra flaskor för lite tid och luft eftersom de luktade häst. Om än inte fullt uvecklad avloppsstank så åtminstone en lätt ton av förruttnelse... ;-)