söndag 25 oktober 2009

Poliziano Le Stanze 2002


Poliziano i Montepulciano är en pålitlig kvalitetsproducent i den moderna skolan. Häromdagen drack vi deras Asinone från toppåret 2001 och den infriade tyvärr inte riktigt våra (väldigt högt ställda) förväntningar. Ikväll provar vi en annan av deras toppviner, Le Stanze, från skitårgången 2002. Det är en bordeauxblend med 70/30-mix av Cabernet/Merlot.

Poliziano Le Stanze 2002 visar redan vid första sniffen att den inte tänker vika ner sig. Doften är långt mycket mer producent- än druvtypisk. Det första som i våra näsor avslöjar druvinnehållet är en liten komponent av mogen merlot. Men det är på klassiskt Poliziano-vis faten som märks mest i doften med toner av pepparmint och tigerbalsam. Frukten är mörk och likörsöt i senskördad stil och det som skiljer det här vinet från de bättre årgångarna är främst intensiteten och storleken i doften. Vi minns också Le Stanze som mer cabernet-stalligt men det är inte den här flaskan?

I munnen klarar frukten galant av att stå emot den tuffa fatningen men det känns som att strukturen för fortsatt lagring inte riktigt finns där. I eftersmaken kommer en lite spetsig alkoholeldighet men vi blir ändå förbluffade över hur bra det här vinet levererar med tanke på årgången. Vi kan på rak arm inte komma på någon annan toskanare från 2002 som varit bättre!

Inga kommentarer: