lördag 24 oktober 2009

Domaine Charles Joguet - Dioterie & Chêne Vert 2004

Vi gillar loiredalen och dess viner. De står för en klassisk fransk vintradition nästan helt oberörd av Parker-poäng och likriktning. Vilket i sin tur innebär att både stilen och priserna blir tilltalande.

De söta vinerna är regionens allra främsta vintyp och i vårt tycke finns det inget annat vindistrikt som kan mäta sig på det området, inte ens Sauternes. Men även bland de röda finns det gott om goda, lagringsdugliga och prisvärda viner.

Charles Joguet grundade sin domän redan 1957 och var en av pionjärerna i loiredalen. Som en av de första odlarna i Chinon började han buteljera vin under egen etikett vilket också möjliggjorde att kan kunde vinifiera och sälja vin från enstaka växtplatser, normen i Chinon hade tidigare varit att blanda druvor från olika områden. Efter fyra decennier som vinmakare beslöt Charles att dra sig tilbaka 1997, idag heter vinmakaren François-Xavier Barc.

Ikväll provar vi domänens två toppviner, Clos de la Dioterie och Clos du Chêne Vert från 2004. Den förra är en kalkrik nordöstsluttning(!) med 80-åriga stockar. Den senare är en 2 hektar liten och brant sydvästvänd växtplats som fått sitt namn från den stora ek som munkar planterade på dess topp under 1100-talet. Uttaget från bägge dessa växtplatser är kvalitetsinriktade 30hL/hektar. Skillnaden i solexponering visar sig i att Chêne Vert oftast skördas först av alla Joguets växtplatser och Dioterie skördas sist.

Domaine Charles Joguet Clos du Chêne Vert 2004 doftar cabernet franc-paprika, skiffer och frukten är mörk och klassisk. Med lite luft kan man ana en begynnande och lite svettig stallighet men det här vinet har fortfarande många år av positiv utveckling framför sig.

I munnen är det fortfarande bra tryck i tanninerna och den torra svartvinbärsaktiga cabernetfrukten är som gjord för fet fransk mat. De mörka mineralerna från doften återkommer i eftersmaken som är riktigt bra balanserad och redan väldigt njutbar. Härligt!


Domaine Charles Joguet Clos de la Dioterie 2004 doftar mer rödgrönt jämfört med den svartgröna Chêne Vert. Den känns också mindre utvecklad. In i näsborrarna kommer grön paprika, garrigue, hallon och vinbär.

I munnen är vinerna rätt lika rent strukturellt men syran är snäppet högre i Dioterie. Precis som näsan gav för handen är frukten lite rödare och det finns även mer av undervegetation och örtighet. Eftersmaken är riktigt lång men inbjuder verkligen till längre lagring. Vårt nästa smakprov av 04:an får nog dröja minst 3 år till.

Det har diskuterats mycket huruvida kvaliteten på Joguets viner sjunkit sedan Charles lämnade ifrån sig rodret. Vi upplever att så inte är fallet. I januari 2008 drack vi en Dioterie -98, alltså första årgången utan Charles, som var helt fantastisk med rödfruktig slank örtighet och en underbar matkrävande syra. Kvällens viner visar heller inga tecken på sjunkande kvalitet och med tanke på att vinmakarna i Loire de senaste åren fått hjälp av den globala uppvärmingen så tror vi inte att någon behöver oroa sig för att kvaliteten går åt fel håll hos Domaine Joguet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Drack en Domaine Charles Joguet Clos de la Dioterie 1990 för ett tag sen som var helt magisk.
Ljus Pinot-färg och klockren mogen Bordeauxdoft.

Vinös sa...

Kronstam skrev någon gång att han serverat Dioterie blint till "den svenska vinprovareliten" och lurat dem att det var Ch Cheval Blanc. Tyvärr har vi aldrig druckit vita hästen men mogen Dioterie är fantastiskt så vi förstår att ingen protesterade!