tisdag 27 oktober 2009

Pio Cesare Fides vs Elio Altare Barbera

Ikväll blir det barberamöte med två viner i olika stilar och från olika årgångar. Rent generellt tycker vi att barbera behöver ek för att bli ett stort vin men vi är också svaga för old school varianten med mörkmurrig bärfrukt, mördande syra och mjuka tanniner. Elio Altares standardbarbera ligger någonstans mittemellan modern och traditionell, Cesares Fides är mer åt det moderna hållet med massor av fat och publikfriande attityd. Vi får se vem som levererar bäst ikväll!

Pio Cesare Fides 2001 är vidöppen, varm och kryddig. Faten dominerar ganska kraftigt med vanilj och blyerts. Doften är långt mer Cesare än barbera och fatbehandlingen är nog den största anledningen till det. Det är mer grustag än barberafrukt so to speak.

Även i munnen håller faten i taktpinnen och vi störs lite grann av kombinationen vanilj och den Cesare-typiskt höga sötman. Vi förstår att WineSpectator älskar Cesare men vi föredrar en lite torrare stil. Avslutningen är också varm och kryddig med drag av Läkerol.Elio Altare Barbera d'Alba 2005 doftar som vanligt barberaextrakt och faten, som när vinet är ungt åtminstone kan förnimmas, märks nu inte alls. Frukten är mörk med blåbär, vinbär, björnbär och lakrits.

I munnen är vinet slankt, välbalanserat och det har härlig fräschör. Syran är något högre än i Fides och avslutningen är som vanligt perfekt genomförd med balans, renhet och persistens.


Vi har tidigare tyckt att Elios 05:a varit snäppet under exempelvis 04, 06 och 07 i kvalitet men ikväll lyser den. Den har inga problem med att brotta ner Fides som framstår som enklare och lite kladdig när de provas bredvid varandra.

Vi bedömer att bägga vinerna är på sin topp just nu och de kommer inte att vinna på vidare lagring.

2 kommentarer:

E sa...

Härligt! Kändes Fides som att den varit på toppen och vänt eller är det mer stilen som ni inte gillar?
/Erik

Vinös sa...

Tjena Erik!
Det kändes inte som att Fides var over the top och vi tycker att det är ett bra vin. Men Cesare-stilen med lite extra sötma kanske passar bättre för nebbiolo än för barbera...