söndag 4 oktober 2009

Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru

Vi skrev lite om Egly-Ouriet förra gången vi drack en av deras champagner. Då var det deras pinot meunier-champagne och ikväll har turen kommit till den årgångslösa standardcuvéen. Den görs på 75% grand cru pinot noir och 25% grand cru chardonnay. Druvorna odlas främst i Ambonnay men även i grannbyn Bouzy och i Verzenay. Samtliga basviner jäses på franska fat innan assemblage.


Egly-Ouriet Brut Tradition Grand Cru doftar som en pomologs våta dröm. Det finns äpplen över allt, från mjöliga Jonagold till grönsyrliga Granny Smith. Dessutom doftar det vit persika, mineral och både hasselnötter och valnötter. Trots att det bara gått ett år sedan degorgeringen känns vinet ganska utvecklat och det finns en klart märkbar, men absolut inte störande, sherryaktig oxidering. Förmodligen får detta delvis tillskrivas fatningen och på det kontot hamnar även den lite vaniljiga rollokollan som kommer fram efter en stund i glaset.

Det här är inget vin som man bara sitter och slentriandoftar på, komplexiteten är väldigt hög och vi vill hela tiden tillbaka med näsan för att ta en ny sniff. När vi till slut tar första klunken smäller det till bra i hela munhålan. Moussen spritter i gommen, salivkörtlarna jobbar för högtryck för att motverka syran och smaklökarna överöses med intryck. Koncentrationen är mäktig! Givetvis kommer mycket av äppligheten från näsan fram även i munnen och när man sväljer framträder en underbar eftersmak av syrliga och lite småbeska granny smith-skal.

Det här är en otroligt välgjord och god odlarchampagne som slår de flesta stora husens standardchampagner med hästlängder. Bravo!

Inga kommentarer: