tisdag 16 december 2008

Charles Wantz Gewurztraminer Grand Cru Kirchberg 1998

I somras drack vi en fantastisk Alsace-riesling från toppåret -98 på magnum. I kväll tänkte vi istället prova en gewurztraminer från samma år. Producenten heter Charles Wantz och växtplatsen heter Kirchberg, en klassisk grand cru utanför byn Barr som ger lagringsduglig gewurztraminer, pinot gris och riesling. Etiketten är nästan overkligt ful men den här bloggen fokuserar ju mer på innehåll än yta.

Charles Wantz Gewurztraminer Grand Cru Kirchberg 1998 har massor av litchi, gröna övermogna druvor, rosenvatten, vit persika, muskot och blodgrape i doften.

I munnen är vinet moget visköst, lite eldigt och matvänligt beskt. Litchitonerna är inte lika dominerande utan får tydligare konkurrens från rosenvatten och grape. Frukten är lite väl tillbakadragen och vinet var nog bättre för ett par år sedan.

Problemet med gewurztraminer är att de ibland blir lite klumpiga med för hög restsötma i kombination med alldeles för låg syra. Kvällens vin faller visserligen inte i den fällan men det är ändå ingen balettdansös vi har i glasen.

Inga kommentarer: