lördag 28 juni 2008

Domaine Baumann Riesling Schoenenbourg Grand Cru 1998

Efter den halvblinda Bourgogneprovningen byter vi distrikt för att hitta ett vin som passar till förrätten som är snittar med röra på forellrom, färsk dill och bakad aubergine. Redan igår bestämde vi oss för att ta vad som måste vara en av världens mest otympliga flaskor, en magnum från Alsace. Det känns som att den är minst en halvmeter hög och den går precis in på tvärsen i kylskåpet.

Domaine Baumann är en relativt okänd familjeproducent från den desto mer kända byn Riquewihr. De förfogar över mark i byns bägge Grand Cruer. Det är dels Sporen (där de odlar Gewürztraminer) och den minst sagt legendariska Schoenenbourg vars terroir möjliggör fantastiska Rieslingviner. Denna cru ligger direkt norr och nordöst om Riquewihr och täcker en yta på över 50 hektar.

Förr torr Riesling var 1998 ett perfekt år som ingen årgång sedan dess har kunnat matcha. Man får gå tillbaka till det varma 1990 för att hitta en utmanare.

Domaine Baumann Riesling Schoenenbourg Grand Cru 1998 (magnum) är vackert gyllengul i färgen. Doften är mycket stor, komplex och lite myskkryddig. Bensinen ligger väldigt försiktigt i bakgrunden och doften är snarare sötfruktig än mogen. Det doftar helt klart senskördat men på etiketten nämns inte någon vendage tardive. Det kanske bara är den stora årgången som talar.

I munnen är vinet fylligt och visköst. Det smakar mineral och syrliga gröna limekarameller. De 10 åren i den otympliga flaskan har satt förvånansvärt lite spår i vinet som fortfarande är fruktdrivet och friskt. Eftersmaken domineras av lime, mineral och den där känslan man får när näsan säger sött och tungan säger torrt. Det här är riktigt, riktigt gott!

Det är befriande att dricka Alsaceriesling av den här kvaliteten och i den här stilen. De utgör en skön kontrast till de karikatyrviner som är omöjliga att passa till mat på grund av en alltför genomträngande petroleumkaraktär. Just det problemet har gjort att vi ofta drar korken lite för tidigt på våra Alsaceflaskor. Med tanke på hur diskret och elegant bensintonen var ikväll borde vi kanske försökt hålla oss några år till och därmed få lite mer mognad. Men å andra sidan var det ju fantastiskt gott redan nu!

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Låter väldigt, väldigt gott. Hur får man tag på en sådan delikatess?

Vinös sa...

Ledsen för sent svar, vi har varit på liten europaturné och kom hem först i natt (med bilen full av vin såklart:-) Hur som helst så köpte vi Dom Baumann på plats i en liten vinbutik i Riquewihr sommaren 2000. En ren chansning som verkligen gick hem!