fredag 6 juni 2008

Junimellansläpp 2008 - Luigi Pira

Måndag 16 juni smygs lite nyheter ut på Passagen. Det vi fastnar för är kvartetten Barolos från Luigi Pira. Senast vi drack ett av hans viner var i september förra året på vinbaren och restaurangen Nero i Kuala Lumpur. Efter 2 veckors öldrickande var rödvinssuget enormt och hans Barolo Vigna Marenca 2001 var ung och mästrande men också fet, dekadent och välparfymerad. Det är Barolo i den kraftigare, fetare Serralungaskolan men ändå med elegans och komplexitet.

Nu kommer alltså Luigi Piras Barolo (295 kr) samt de tre vingårdsbetecknade Vigna Margheria (WA 93 - 395 kr), Vigna Marenca (WA 94 - 495 kr) och den mycket exklusiva Vigna Rionda (WA 96 - 625 kr), samtliga från det stora Piemonteåret 2004. Det är intressant att se hur väl prissättningen följer Wine Advocates poäng - hönan eller ägget?

Luigi Pira hör hemma i Serralunga d'Alba som tidigare var mest känd för att hysa jätten Fontanafredda. Det är det område i Barolo som har de kalkrikaste och därmed mest basiska jordarna. Något som i sin tur möjliggör viner med väldigt hög syra. Dessutom är vinerna från Serralunga fylliga, kraftiga och mycket tanninrika.

Luigi Piras tre cruer ligger alla i, normalt sett gynnsamma, sydsluttningar väster om själva byn. Det är den varmaste delen av Serralunga och vid extrema år kan Pira få problem med hettan vilket tydligt illustrerades av årgång 2003.

Vigna Margheria är en perfekt 3,5 hektar stor sydsluttning direkt väster om Marenca. Den ligger mellan 280 och 380 meter över havet. Pira uppfostrar vinet från Margheria på 20% ny ek, restan i 600-liters foudres. Standardbarolon får ingen ny ek alls, till den används endast foudres.

Vigna Marenca är en av de tidigast odlade vingårdarna runt Serralunga. Den åtskiljs från granncrun Margheria av en stenig transportväg och är ca 5 hektar med en genomsnittlig höjd av 350 meter över havet. Marenca ligger mycket nära själva byn, det är bara crun Rivette emellan. Marenca får 50% ny ek.

Vigna Rionda är en mycket högt ansedd cru i såväl Serralunga som hela Barolo. Den täcker hela 10 hektar, huvudsakligen i söderläge, med en genomsnittlig höjd över havet på 350 meter. Produktionen av Vigna Rionda är extremt liten och vinet får 100% ny ek.

Inga kommentarer: