tisdag 7 oktober 2008

Domaine Leon Barral Faugères 2005

Vi var några av de många (hundratal?) svenskar som sprang iväg till Systembolaget och beställde en låda av detta vin efter Finare Vinares välsjungna lovsång. När vi i lördags kom hem efter två veckors höstsemester låg lådan och väntade på oss och idag hämtade vi med spänd förväntan ut den.

Domaine Leon Barral Faugères 2005 har en ren, inbjudande och fräsch doft. Högst upp i glaset finns solvarma björnbär. Längre ner är doften otroligt komplex och lyxig. Med djupare sniffande kommer salmiak, fänkål, tranbär, vildhallon, rabarber och krutrök. Det finns också en komponent som ligger nära stallighet men helt utan brett eller sunkighet, kanske ett nystädat stall? Att ett ungt vin som inte fått någon ek kan ha den här komplexiteten och rökigheten är minst sagt förbluffande!

I munnen är vinet medelfylligt, härligt slankt och välbalanserat. Koncentrationen är hög, beskan sur point, tanninerna strukturerade och alkoholen ger perfekt stöd utan att bli eldig. Utöver björnbären och vildhallonen finns sandig salmiak, rabarber, fänkål, blåbär, gröna äpplen och lakrits. Eftersmaken är helt ren, balanserad, komplex och lång.

Detta är helt klart ett ovanligt och speciellt vin. Drickbarheten är extremt hög och trots att vi har elva flaskor kvar känns det som att vi handlat för lite. Det finns en ton både i doften och smaken som är lite grön fast helt utan negativ betydelse. Den får lakritsen att bli fänkål, frambringar associationer till mjöliga äpplen och lämnar spår av omogna bananer flera minuter efter att den ordinarie eftersmaken klingat av. Kan det vara så att Didier Barral skördar lite tidigare än vad som är poppis?

Vi gillar inte att sätta betyg på vin. Men om någon skulle avtvinga oss en siffra mellan 0 och 100 skulle den hamna en bra bit norr om 90. Vi kommer köa för Jadis i novembersläppet!

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Superkul att läsa! Såklart är det skönt att höra att vinet levererar när vi drog till med storsläggan. Fina noteringar - många aspekter finns att hitta under en kväll med detta vin. Just nu tänker vi mycket på järn och röda äpplen!

Vinös sa...

Vi var också glada att det var så bra efter att ha släpat hem en kartong på 12 flaskor :) Tack för ett riktigt bra tips, vi har faktiskt aldrig druckit något vin från Barral förrut. Ska bli kul att testa Jadis om några veckor också!

Intressant med äppligheten också. Vi har aldrig upplevt en sådan mjölig äppelmustkaraktär på ett rödvin, man associerar nästan till blanc de noir :)

Finare Vinare sa...

Sämre associationer kan man ha!

Holger sa...

Jag har ju inte lyckats få hem nån låda än, men hoppas på att det skall komma in igen. Tills dess njuter jag av beskrivningen här...
Ang äppligheten: Kan det vara Carignan som bidrar med det? Jag hittar det nämligen även i Chateau Musar och deras andravin Hochar, och där ingår väl i alla fall en tredjedel Carignan.

/Holger

Vinös sa...

"xpath as3" - har du strul med XML-filerna ;-)

Vi har väldigt liten erfarenhet av kvalitativ Carignan men du har säkert rätt. I helgen drack vi ytterligare ett Carignan-vin som också hade det stuket. Fast kanske mer åt färska blåbär utblandade i äppelmos. Typ.

Hoppas du får tag i en låda Holger!

Holger sa...

:) Jag gjorde en gång en jobbrelaterad sökning på "xpath as3", och sen den dagen så anser blogger.com att det är mitt rätta namn. På vissa andra bloggar (t ex F&V) så har jag kunnat välja att heta nåt annat, men inte här. Jag gör nog nåt tokigt kanske...

/Holger