tisdag 28 oktober 2008

Bitouzet-Prieur Meursault Les Corbins 2005

Vi besöker Vitemölla badhotell i Skåne som visar sig ha en kortfattad men riktigt trevlig vinlista. Bland annat erbjuder de årgång 1998 av både Ch Margaux och Ch Latour till "vrakpriset" 2.300 kr.

Vi bestämmer oss för Joseph Drouhin Meursault Perrières 1er cru 1997 som borde passa perfekt till grillad marulk. När vår mycket trevliga servitris återvänder med flaskan känner vi inte alls igen den och enligt etiketten är den från en årgång som enligt våra beräkningar borde inträffat ungefär åtta år senare än 1997...

Nåväl, vi vill inte att någon skugga ska falla över Vitemölla badhotell. Vi föredrar alltid en glad, avslappnad och informell restaurangpersonal oavsett om de kan vinlistan eller inte.
Och dessutom skulle maten på hotellet ha klarat sig utan problem på många finkrogar i Stockholm. Vi bestämmer oss för att på vinst och förlust köra på flaskan som hämtats och innan amuse-bouchen anländer kör vi en Vaynerchucksk sniffy-sniff.

Bitouzet-Prieur Meursault Les Corbins 2005 doftar old school Meursault med rostade fat, oxiderade chardonnayäpplen, brynt smör, krita och vita blommor. Om några år kommer förmodligen en härlig hasselnötig mognad framträda och då kommer det här vinet bli minst ett snäpp bättre. Eller snarare två-tre snäpp.

I munnen är fatkaraktären också väldigt påtaglig. Faten skymmer faktiskt frukten och mineraliteten som vi vet finns därunder. Till maten är det dock riktigt bra även om vi gärna hade sett att årgången varit 2002 eller ännu hellre 1999. Det är helt enkelt lite oförlöst än så länge. Ska man dricka ung Meursault föredrar vi försiktigare ekade varianter som Jobard. Å andra sidan kan vi ta gift på att det här vinet kommer bli magiskt om 10 år, delvis tack vare den massiva fatningen. Bägge skolorna har helt enkelt sina respektive fördelar.

Inga kommentarer: