fredag 17 oktober 2008

Château Destieux 1998

Efter all fokus på det stora bordeauxspektaklet tidigare i veckan tänkte vi testa en mogen bordeaux idag och plockar på ren chans en grand cru (ej classé) från S:t Emilion på Passagen. Främst är det kanske siffran 1998 på etiketten som lockar, den utsågs ju till århundradets årgång i östra Bordeaux när det begav sig. Men sedan dess har ju århundradets årgång inträffat både 2000 och 2005 så det ska bli intressant att se hur bra den egentligen är :)

Denna S:t Emilion är en blandning av merlot (66%), cabernet franc (33%) och därtill en liten skvätt malbec. Vid karaffereringen kommer dofter av stall, inälvor och multnande löv. Härligt! Vi väntar några timmar innan vi stoppar näsorna i glaset på riktigt.

Château Destieux 1998 doftar fullmoget och stalligt. Sniffar man lite djupare känner man ganska hårt rostade fat i kulisserna men de har integrerats väl med åldern. I den komplexa doften finns nu grön paprika, blyertspenna, lakrits, svarta vinbär, smultron och ett väldigt tydligt inslag av nyponsoppa. Allt planerande och köande för 2005:orna tidigare i veckan känns än mer motiverat nu när vi får dofta på hur de vinerna förhoppningsvis kommer bli om något decennium.

I munnen är tanninerna välpolerade men tillräckligt många för att ge både struktur och en stram avslutning. Eftersmaken är lång, även för ett vin i den här prisklassen. Det känns som att vinet är specialskräddat för att förbereda munhålan för mat; doftspektrat retar aptiten, tanninerna torkar ut slemhinnorna och längst bak i gommen lämnar vinet en tydlig men behaglig beska efter sig. Det är något väldigt speciellt med mogen bordeaux!

För dryga 400 spänn måste man kräva ganska mycket. Men det här vinet levererar faktiskt i paritet med den prislappen. Det går såklart att hitta större fynd i bordeaux men man kan också få betala betydligt mer för något som inte är ett dugg bättre.

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Om ni gillar 1998:an har ni mkt se fram emot då Destieux gått från klarhet till klarhet senaste decenniet! 2005 sägs vara magnifik - hoppas kunna leverera ett inlägg om den snart då jag är lycklig ägare av en styck flaska :-)

Vinös sa...

Grattis till 2005:an! Vi har läst att den ska vara det bästa de gjort. De verkar också ha börjat använda CS men sparkat ut Malbec.

Vi ser fram emot att läsa ditt inlägg!

Vintresserad sa...

Har provat Destieux 2001 och 2004 på Tryffelsvinets provningar och båda har varit bra till mycket bra! Kul att höra att även 1998 "levererar". Om jag är rätt informerad så klassades Destieux upp från GC till GCC 2006, men den klassning är ju i ngt slags limbo, men visar iallafall att slottet har en positiv kvalitetstrend.

Vinös sa...

Jag pratade med en polare i helgen som druckit 2004:an och var väldigt positivt inställd. När vi springer på yngre årgångar av Destieux framöver kommer vi handla mer :)