tisdag 9 september 2008

Domaine La Barroche Fiancée 2005

Ikväll dricker vi ytterligare en nyhet från släppet 1 september. Vi blev ju lite besvikna när vi provade La Barroches Réserve 2005 i våras men våra förhoppningar är ändå höga. Både Frankofilen och Finare Vinare har redan hunnit prova och varit minst sagt positiva. Vi hoppas att vi kommer kunna instämma i lovsången.

Domaine La Barroche Fiancée 2005 har en mycket stor doft. Den är intensiv även när man sniffar en decimeter ovanför glasets mynning. Mörk frukt möter vad vi upplever som väldigt försiktigt rostade fat. Allra högst upp finns en gnutta fatvanilj men därunder kommer en otrolig komplexitet med mörk choklad, syltad ingefära, balsaträ och en mycket tydlig ton av nyriven muskotnöt. Sen kommer både blad och gelé från svarta vinbär, björnbärssylt, lakrits, järn, röd jord, färsk mango och jordgubbsylt. Trots att doften är så mångfacetterad är den fräsch och helt ren. När vinet i glaset kryper upp mot rumstemperatur kommer kletiga katrinplommon fram på bekostnad av de friska mango- och kryddtonerna.

Smaken är fyllig, balanserad, modern och rik. Katrinplommonjuice, fat, lakrits, salmiak, järn och retronasal muskotnöt skapar en fantastisk helhet. I eftersmaken kommer lite het chorizo, lakrits, mineral, cocos och kakao. De höga etanol och glycerolnivåerna ger en viskös munkänsla som bäddar in de höga frukt- och garvsyrenivåerna. De senare är väldigt mogna och söta och ger förutsättningar för en mycket lång och vacker ålderdom för detta vin.

Det här är verkligen modernt vinmakande i ordets allra bästa bemärkelse; Vinet är otroligt drickvänligt och härligt redan idag men samtidigt finns allt som krävs för att det ska utvecklas positivt i 10-15 år till. Vi bockar och bugar för Domaine La Barroche, Fiancée är ett av de bästa rödviner vi druckit i år.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Det är alltid ett nöje att läsa dina noteringar! Här får du med flera aspekter som verkligen visar vilket stort och exotiskt vin det handlar om. Vi bugar oss för markörerna mango, het chorizo och cocos. Hörde vi någon säga nya världen...

Attans vilken tur att det kom in fler flaskor!

Vinös sa...

Håller helt med om nya världenkänslan! Det är ju alltid svårt att veta var man skulle placerat ett vin om man fått det blint. Men när det gäller Fiancée kanske man hade hamnat i australiensisk shiraz eller varför inte i en tokambitiös zinfandel med tanke på katrinplommon och alkoholnivå. Gott är det hursomhelst :)