onsdag 10 september 2008

Juillet-Lallement Special Club 1996

Ingen champagneälskare kan öppna en flaska Special Club utan ett leende på läpparna. När den dessutom är från 1996 så pirrar det lite extra i magen. Vi inhandlade en låda av kvällens vin när det kom i junisläppet förra året. Det här blir första smakprovet från det inköpet.

Juillet-Lallement är en miniodlare i Grand Cru-byn Verzy. De äger endast 4 hektar men å andra sidan är det odlingsmark av högsta kvalitet. Byn är mest känd för sin peppriga pinot men den är också uppodlad med 20% chardonnay. I Juillet-Lallements Special Club är fördelningen 60% chardonnay och 40% pinot noir.

Juillet-Lallement Special Club 1996 har en livlig och kraftig mousse. Doften börjar anta lite mognad med kanderade lime- och apelsinskal, hasselnötter och oxiderade sherrytoner. Frukten består främst av gula mjöliga äpplen. Det finns också en kryddig komponent av kanel, choklad, kaffe och vanilj som får oss att misstänka fatlagrade reserveviner men vi har blivit lurade av gamla stockar förrut. I bakgrunden ligger en smörig ton som tillsammans med vaniljen drar åt rollokola. Doften känns mer influerad av chardonnay än pinot.

I munnen visar sig de gamla stockarna återigen. Vinet har en fyllig, pinotfet munkänsla som tillsammans med härliga syror och livlig mousse skapar en drickvänlighet utöver det vanliga. I smaken finns vit choklad, gula plommon och äppeljuicekoncentrat. Eftersmaken är majestätisk, kraftfull och lång. En smak av äppelskal, plommon och knäckebröd dröjer sig kvar långt efter man svalt. Och de får såklart full uppbackning av bautasyror à la -96.

Vi tycker att det här vinet har kommit in i en trevlig begynnande mognadsfas men att det har framtiden framför sig. Fast vi tror också att många andra tycker att det är färdiglagrat på gränsen till övermoget. Champagne är ju det vin som förändras mest med ålder och därmed blir också personliga preferenser mer avgörande för drickfönstrets längd och position längs tidsaxeln. För oss handlar det om att de oxiderade tonerna inte får bli för dominerande. Men i det här vinet finns det så mycket annat som står upp och som ger förutsättningar för en lång och vacker ålderdom...

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Snyft! Vår låda är redan slut. Förutom flaskvariationen var de goda flaskorna ack så goda. Och ganska lagom utvecklade att dricka nu, tyckte vi...

Vinös sa...

Vi tycker ju också att det var grymt gott att dricka redan nu men är samtidigt väldigt nyfikna på vad som händer framöver...

Tråkigt med flaskvariation. Det är väl tyvärr kanske en baksida av småskalig produktion.

Ni har förmodligen koll på det men i beställningssortimentet finns en Special Club-låda med 6 olika producenter. Där ingår inte Juillet-Lallement men däremot Fresnet-Juillet -96 från Verzy. Dessutom ingår en flaska från storfavoriten Paul Bara. Tyvärr är lådan prissatt till 3000 spänn vilket känns i saftigaste laget om man betänker vad vinerna kostar på plats.

Finare Vinare sa...

Jo, vi har hört talas om lådan, men hade inte alls koll på innehållet. 2002 Marc Hébrart var riktigt bra och lovande för framtiden (se vår post om champagne på Grand). Special Club brukar ju alltid vara värda att kolla upp och det borde vara en klart lärorik låda även om årgången 2000 inte är så kul. Borde det inte vankas ett släpp av 1996 Sugot-Feneuil snart - efter goda 1985, 1988 och 1990?

Vinös sa...

Det får vi verkligen hoppas! Eller om det kanske kommer en 95a först?