fredag 5 september 2008

Château des Jacques 2005

Äntligen fredag och dags att testa ett av inköpen från släppet i måndags. Vi har en hel del förväntningar på det här vinet. Trots den förhållandevis låga prislappen på 169 kr delade WineSpectator ut hela 91 poäng och Clive Coates har utnämnt det till världens bästa gamayvin. Louis Jadot själva säger att man kan se garder 10-15 ans ou plus.

Château des Jacques ligger i en cru Beaujolais som heter Moulin-à-Vent. Vinet är 100% gamay och får 10 månader på fat. Uttaget är 38 hL/ha och skörden sker manuellt. Man använder ingen tillsatt jäst och musten får macerera i 2-3 veckor.

Louis Jadot Château des Jacques 2005 har en öppen och druvtypisk doft. Det finns tranbär, granatäpple, björnbär och hallonbåtar. Faten är väl integrerade och bidrar verkligen till att lyfta vinet ytterligare ett snäpp. I munnen är det lätt, läskande, lent och slankt. Syrorna är ganska höga men den väldigt låga tanninnivån gör att vinet ändå upplevs som mjukt. Det kanske är inbillning men vi tycker att munkänslan är sådär sorbetaktig som många av Côte d'Or-vinerna från 2005 också är; en mogen fruktsötma i kombination med syrlig fräschör.

Vi gillar det här! Men det illustrerar också verkligen svårigheten att kvantifiera kvaliteten på ett vin med en siffra. WineSpectator kom alltså fram till 91 poäng vilket vi efter att ha provat tycker är förvånansvärt högt för ett vin i den här stilen. Vi vet inte vad Parker tycker men tvivlar på att han skulle uppskatta vinet. Det är lätt att hitta viner som fått en score på låga 80 och som har högre koncentration, större doft, mer power och en kraftigare mittsektion. Komplexiteten är inte heller enastående, i alla fall inte än. Och man skulle kunna anmärka på att det saknas lite tanniner för att uppnå perfekt balans. Ändå är det så otroligt inbjudande, drickvänligt och gott.

Vi kommer lägga undan några flaskor för att se hur det utvecklas med åren. Om vi får sia tror vi att det kommer att gå mot torkat läder och lite stallighet. Vi längtar redan.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Det här måste jag prova - låter som ett glas i min smak!

Finare Vinare sa...

Lysande kommentarer! Visst var det gott. Vi lägger också undan några flaskor..

Vinös sa...

Vi läste ert inlägg igår kväll, intressant! Imponerande att S plockade Beaujolais blint. Vi hade nog famlat oss fram till en gissning på Pinot från typ Marsannay eller liknande.

Vi köpte 4 flaskor på släppet för att lägga undan men efter ha provat blev vi sugna på att köpa fler. Fast nu när ni har gett tummen upp är det väl risk att den säljer slut fort :)