fredag 14 november 2008

Dupont Cidre Cuvée Reservée 2006

På menyn ikväll står galettes (efter att Ica NK räddat oss i vår jakt på bovetemjöl) och vad dricker man till det om inte normandisk cider. Vi köpte några flaskor från producenten Dupont ur beställningssortimentet tidigare i höstas och ikväll poppar vi den första.

Med en prislapp på ganska precis 100 spänn för 75 cl hoppas vi såklart på en hög ambitionsnivå. Från flaskan får vi reda på att cidern lagrats på calvadosfat i 6 månader och att alkoholhalten är 7,5%.

Dupont Cidre Cuvée Reservée 2006 är lite matt bärnstensfärgad och har en fällning som ser ut som vinsten. Bubblorna är minimala och försiktiga.

Doften är väldigt fruktig, oxiderad och domineras av mosade höstäpplen. Men det doftar också röd citrus, blöta löv, ljunghonung och mineral. Det finns egentligen ingen fatkaraktär att prata om men man kan ana något som påminner om tallbark eller våt näver. Vi associerar till Selosse Initiale som någon rört ner en sked äppelmos i...

I munnen är cidern svagt spritsig och uppvisar en mosig äppelsötma med lite uppfräschande mineraler. I eftersmaken svänger äppelkaraktären över och påminner mer om söta mogna gråpäron. Syran är betydligt lägre än i ett vin (associationerna till Selosse dör direkt när man får cidern i munnen) och sötman motsvarar ett halvtorrt vin. Till våra galettes fyllda med ostar, rökt skinka, skogschampinjoner, babyspenat och lök passar cidern riktigt bra trots att den varken har syran hos ett vin eller beskan hos en öl. Vi kommer prova fler cidersorter från bolaget i framtiden!

5 kommentarer:

WhoCutTheCheeze sa...

Härligt, ett inlägg om cider! Min favorit är att inmundiga dyrgripen med en Camembert de Normandie. Men galettes låter inte dumt det heller :)

Har provat Boulard Cidre de Normandie Brut och Cidre Brut Christian Drouin 2005 som finns på ordinarie listan. Fann att Boulard passade något bättre till osten, men kommer att även att prova Dupontaren framöver.. tack för tipset!

Vinös sa...

Camembert och cider har vi aldrig provat men det låter som en intressant kombination! Som ovana ciderdrickare (och vana vindrickare) upplevde vi syran som lite låg men det kanske funkar bra mot osten ändå?

WhoCutTheCheeze sa...

-En klassisk kombination, som min profesionella osthandlare skulle säga.

Och medans jag ändå är igång, testa osten Soumantrain från Bourgogne med en Bourgogne :) Nackhåren krullar sig lite.

Vinös sa...

Det måste vi testa. Vem är din professionella osthandlare? Eller lite mer specifikt: har du något bra tips på var man kan köpa en bra Soumantrain?

WhoCutTheCheeze sa...

Mja, jag har ju handlat på Mi Piace i Sickla och Huddinge sedan '05, där vet jag att jag alltid får bra ostar.

Ibland har de Ami de Chambertin som är en liknande ost från Bourgogne och även Epoisses som finns i de flesta stora ostbutikerna/delihallarna.