tisdag 1 juli 2008

Luigi Pira Barbera d'Alba Ròche du Tarpùn 2006

Vi tipsade ju för några veckor sedan om att det skulle komma en uppsättning Luigi Pira-viner på släppet 16 juni och om ni vill läsa mer om denna producent hänvisar vi till det inlägget. Ikväll har vi bestämt oss för att dra korken ur deras Barbera d'Alba (199kr) eftersom de 4 olika Barolovarianterna vi köpte har åkt ner i källaren för långlagring.

Luigi Pira Barbera d'Alba Ròche du Tarpùn 2006 är vackert blåröd och möjligen någon nyans ljusare i färgen än många Barberor i det här prisläget. Doften är ung, intensiv och klassisk. Först kommer en tydlig ton av söta katrinplommon. Därefter kommer chokladiga fat, rått kött, färsk salvia och mandlar.

Redan i första klunken slås man av det som vi tycker är bra Barberas storhet - fullständig fenolisk mognad i kombination med väldigt hög syra. För att hitta de här syranivåerna, i den här prisklassen, på andra håll i världen måste man nog ta sig till Loiredalen. Men där får man å andra sidan inte samma maffiga frukt.

Smaken är tät, intensiv och möjligen något endimensionell. Mandeltonen är ännu tydligare än i doften och där finns också mycket plommon samt lite fat och örtighet. Det är inte jättesofistikerat men gott och matvänligt. Vi tycker att man måste kunna kräva ganska mycket av en Barbera i det här prisläget eftersom den ligger prismässigt i skiktet under superklassen. Ikväll känns det som att den levererat och att vi fått valuta för pengarna, men inte mer än så.

Strax ska vi avnjuta resten av flaskan till en sallad på risoni från Rustichella, rostade pinjenötter, apelsin, ruccola samt grillad fläskfile och halloumi. I det sällskapet borde den göra väldigt bra ifrån sig!

Inga kommentarer: