söndag 11 september 2011

Château Léoville-Poyferré 2001

Guldentrecôte från Willy Ohlsson står på programmet ikväll. Ett vackert marmorerat kött som först hängs i 4 veckor, doppas i smält fett och sen 4 veckor till på kroken innan det hamnar i köttdisken. Så vad välja för vin till detta? Efter en stunds Excel-bläddrande i källararket faller valet på Léoville-Poyferré från 2001.

Doften är lite blyg men elegant och med fin komplexitet. Lakrisal och ljus mineral. Kaffe, mild rök och helt integrerade, dyra fat. Högt uppe i glaset svävar såna där svartvinbärsdimmor som finns i exempelvis Ducru, dock inte med samma täthet. Ett sirligt och mycket vackert vin.

I munnen medelfylligt med kraftiga men pulveriserade tanniner, stringenta syror och klassiskt mineraldriv. Svarta vinbär med sina blad. Helt perfekt balans. Kliniskt ren i avslutningen med mognad och hög komplexitet. Grand vin!

Det känns som att vi fick förmånen att dricka vinet på sin absoluta topp. Det håller garanterat ihop i flera år till men kommer inte kunna bli bättre än såhär.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej, vi har druckit ett par 2001 LP de senaste åren, och instämmer helt i din utmärkt målande beskrivning - och även i att det förmodligen inte blir så mkt bättre. En flaska kvar - det får bli ngn gång innan jul 2013 iallafall! MVH - Vintresserad

Vinös sa...

Kul att ni gillar, köpte ni också vinet som primör på bolaget?