lördag 6 februari 2010

Jacquesson Cuvée 730

Champagnehuset Jacquesson i Dizy ersatte för tiotalet år sedan sin cuvée Perfection brut med ett nytt vin som visserligen inte årgångsbetecknas men däremot numreras årsvis. Först ut och baserad på årgång 2000 var cuvée 728. Kvällens vin, cuvée 730, är således baserad på årgång 2002 men innehåller också 40% reservviner.

Trots att cuvée 700-vinerna är Jacquessons ingångsvin är ambitionen väldigt hög. De använder enbart premier och grand cru-druvor och dessutom uteslutande cuvéen. Ingen oborstad och garvsyrestinn andrapressning således. Druvmixen är 48% Ch, 32% PN och 20% PM. Vinerna som kommer från Avize, Aÿ och Dizy fermenteras på fat sur lie, övriga på rostfritt. Dosagen är försiktiga 5 g/L (vilket rent definitionsmässigt gör det till en Extra Brut) och vår flaska degorgerades sommaren 2005.

Jacquesson Cuvée 730 doftar citrusfräscht och rökigt på samma gång. En viss mognad har börjat visa sig i form av honung, smörkola och nötter men det finns också frisk guläpplig frukt och ett oemotståndligt inslag av nygräddade kakor. Det är slående hur väl champagne kan må av fatning. De 20% pinot meunier bidrar med en perfekt avvägd fruktighet. Äldre 700-viner har haft mer pinot meunier men 1/5-del verkar vara ett bättre recept.

Smaken är mogen och bred med bra längd, härlig citrusfräschör och lite mineral i svansen. Det smakar lite som en flaskmognad Bollinger Special Cuvée som dopats med mer chardonnay.

Vi har druckit samtliga Jacquessons 700-viner utom den senaste (733) och det här är, tillsammans med 732, det bästa. Priset på Systembolaget är 329 kr och det kan inte anses vara annat än ett brakfynd. Åtminstone om man kan tänka sig att låta flaskorna få några år i källaren innan konsumtion.

9 kommentarer:

Vintresserad sa...

Ojoj - det där låter verkligt bra för 330 pix. Ska försöka få tag på den... Verkar vara 733 som finns nu, är den isådana fall en 2003a? Kanske var lite för varmt o för låg syra?

MVH - Vintresserad

Vintresserad sa...

Läste snett... frågan är altså om 733an motsvarar årgång 2005? Och hur är den isådana fall?

E sa...

733 är den enda jag provat och jag gillade den skarpt! Vill minnas att den var ganska pinotdriven och fruktig på ett oerhört trevligt sätt, man att syrorna nog inte var inte var superhöga. SB säger att de fyller på med 733 först när 732 är slutsåld.
/Erik

skumpa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
skumpa sa...

Super intresserad vilka poäng no 733 får. När provsmakar du den?
Alltid roligt när du betygsätter och vinet går att köpa på systembolaget. Ett tips är att länka till systembolaget och rätt Champagne. En mycket trevlig blogg för mig som vill lära mig mera om vin.

Hejhej

Rhônarna-Micke sa...

Det här är vår husskumpa no 1!
Cuvée 733 består av 78% från 2005, 16% från 2004 och 6% från årgång 2001.
Läs mer här: http://www.champagnejacquesson.com/en/fiches/cuve733.pdf

Vinös sa...

Vintresserad: Årgång 2005 är det ju lite tidigt att ha en uppfattning om redan men det verkar bli ett helt ok år där chardonnay är bättre än PN och PM. Det ösregnade visserligen första veckan i september men därefter var det perfekta förhållanden med varma torra dagar och svala nätter.

Erik: Enligt Juhlin är 732 den bästa i serien så om man lyckas få tag på den innan den tar slut är det bra!

Skumpa: Tack för tipset, vi ska försöka bli bättre på att länka till Systembolaget!

Micke: Bra val av husskumpa! Hur tycker ni att de olika "årgångarna" står sig mot varandra?

Rhônarna-Micke sa...

Sanningen är nog den att vi endast har druckit (vad vi kan minnas) no 732...men då har det å andra sidan blivit ett gäng flaskor.
Nu ligger 733:an i ryggläge här hemma och väntar på ett första smakprov.

Vinös sa...

Ska bli kul att läsa era intryck när ni provat 733:an. Det får nog bli en flaska för oss också här framöver :)