fredag 5 februari 2010

Château La Haye 1996

I Hubrecht Duijkers stora bordeauxatlas från 1998 omnämns denna cru bourgeois från Saint Estephe som en rising star. Det kanske den är men i så fall stiger den långsamt. 1996 var den första årgång vi drack av detta vin och sedan dess har vi provat flera till men ingen har varit lika bra. Parker tycker dock att 2005:an (som vi inte smakat) är slottets bästa sedan 1982.

Château La Haye 1996 doftar kort och gott fullmogen bordeaux med klassiska och lite bonnigt rustika Saint Estephe-drag. Vi bjuds på salt köttbuljong, regntugn nykrattad lövhög, grön paprika och en frisk ton av läkerol. Är man negativt lagt kan man säga att totalintrycket av doften är lite spretigt, har man plusglasögon kan man lika gärna kalla det komplexitet.

Frukten i munnen håller ihop långt mycket bättre än vi befarade utifrån doften och utöver alla mognadstoner finns det också en kärna av svarta vinbär och syrliga plommon. Eftersmaken är rätt lång och det är svårt att inte gilla det här vinet. Med tanke på prislappen på drygt € så är det ganska mycket vin för eurosarna.

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Låter gott! Verkar som vi har mer liknande smak på Bdx än Chmpgn :-) Var har ni handlat, och hur eurosar kostar det? Likheter/skillnader mot den Le Crock ni drack för ett tag sedan?

Vinös sa...

Just den här flaskan köpte vi på plats för drygt 10 år sedan men jag har lite dålig koll på vad de kostar idag. Vi har alltid druckit La Haye i Frankrike, tror inte det finns någon svensk importör?

Le Crock var bättre, mindre mogen och mer elegant. Men det märks ändå att de är Saint Estephe-bröder :)