fredag 16 juli 2010

DRC La Tâche 2002

DRC-premiär för oss och det sker på lilla bykrogen Pot d'Etain som ligger lägligt på vår väg till Paris från rivieran. Vi äter en liten avsmakningsmeny och dricker enbart Evian till de första rätterna medan vinet luftas i karaffen. Hotellägaren har svårt att dölja sin förtjusning över att få hämta det här vinet i källaren.

Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 2002 är inledningsvis inte jättestor i doften trots över en timme i karaff. Under kvällen växer näsan och är klart bäst den sista timmen. Det finns lite mognad i den kryddiga och underbart komplexa doften med bark, mineral, rök, njure och härligt ren röd pinot-frukt.

I munnen uppvisar vinet en tightare tanninstruktur än vi trott. Och som gammal sensoriker kan man dessutom konstatera att det är ytterst få rödviner som har en såhär hög syra. Det blir således ett ganska astringerande vin men eftersom frukten är tät och tanninerna högkvalitativa ger vi ingen anmärkning på drickbarheten :)

Smakmässigt är det mineralpackade röda bär som gäller, uppbackat av lite rökiga fat, kryddor och mera njure. Den höga syran gör också att tankarna går mot röda vinbär och kanske lite lingon. Otrolig elegans.

Ett perfekt rosastekt duvbröst i lite sky landar på våra tallrikar och vinet visar nu sin verkliga storhet.

Recept på orgiastisk njutning:
1. Ta en bit mjällt duvbröst på gaffeln
2. Smek runt det i skyn
3. Stoppa in i munnen och tugga sakta.
4. När safterna och sältan från köttet hamnar i munnen - ta en sipp fermenterad pinot-juice.
5. Blunda, stöna och njut.

Inga kommentarer: